Català
Español
English
La Comissió del Centenari Xavier Montsalvatge i la Societat General d’Autors i Editors han presentat la pàgina web www.montsalvatgecompositor.com

La Comissió del Centenari Xavier Montsalvatge (Girona, 1912 - Barcelona, 2002) i la Societat General d'Autors i Editors han presentat la pàgina web www.montsalvatgecompositor.com, impulsada per l'Associació Xavier Montsalvatge Compositor  i dedicada a l'autor, una de les personalitats més importants de la música catalana del segle XX, l'obra del qual ha aconseguit una gran projecció internacional.

L'acte va tenir lloc el passat 16 de maig a la sala Mompou de la seu de la SGAE a Barcelona. 

Ramon Muntaner, director de la SGAE a la Zona Mediterrània, va iniciar els parlaments amb paraules d'agraïment a la família del compositor per «haver comptat amb l'entitat per formar part de la comissió de celebració d'aquest important centenari». La col•laboració de la SGAE s'estén al conjunt del Centenari però es concreta a fer possible la pàgina web oficial sobre el compositor, la qual esdevé l'eina de difusió i promoció més rellevant de la seva obra i les seves trajectòries professional i personal. Així mateix, Muntaner també va mostrar el seu agraïment a totes les persones, entitats i institucions que han col•laborat a fer possible tant la pàgina web com el conjunt dels actes commemoratius.

Muntaner va reiterar la «importància cultural de Montsalvatge, una de les personalitats més importants de la música catalana del darrer segle». Les seves composicions han estat estrenades i executades per intèrprets de gran prestigi i la seva obra ha obtingut una gran projecció internacional. Ara, la web que s'ha presentat, elaborada amb molta cura i sensibilitat i disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès), encara hi contribuirà més.

Finalment, Ramon Muntaner va aprofitar per recordar algunes dades importants de l'insigne compositor relacionades amb l'entitat de la qual, durant 70 anys, fou soci: «Amb 593 títols registrats, es posa de manifest que l'obra de Montsalvatge és vasta i magna». L'any 1999 la SGAE va nomenar Xavier Montsalvatge conseller d'honor de l'entitat i, aquell mateix any, també va obtenir el Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, el major reconeixement per a autors vius en l'àmbit hispanoamericà i lusòfon. D'entre els molts projectes i activitats relacionats amb el mestre, Muntaner també va destacar el llibre Xavier Montsalvatge. Homenatge a un compositor, coordinat per Llorenç Caballero, editat per la Fundació Autor l'any 2005, així com els CD Xavier Montsalvatge. Premio Iberoamericano de la Música Tomás Luis de Vitoria 1998; Questions and Answers i Xavier oordinat Montsalvatge (1912-2002), aquests darrers editats pel Segell Autor l'any 2007.

A continuació va prendre la paraula Xavier Montsalvatge Pérez de Olaguer, fill del compositor, president de la AXMC i coordinador del projecte , qui va recordar que, arran de la mort del seu pare l'any 2002, la família ja es va plantejar la necessitat de comptar amb una pàgina web com a instrument per incrementar el coneixement i reconeixement del compositor. Aleshores van emprendre la confecció d'un primer site, que acumulava informació, l'endreçava i l'expandia però que ara, «amb motiu del Centenari, ha quedat notablement millorat, bàsicament en tres aspectes: aconseguint que sigui una eina fàcil a nivell d'usuari, que permeti una actualització constant, necessitat que es va posar de manifest sobretot en funció del Centenari, i que introduís fragments musicals; un veritable instrument per expandir informació».

Francesc Lladó, creador de la logística de la pàgina web, va explicar que «tot i que Xavier Montsalvatge mai va poder accedir a la pàgina web, sí que des de sempre havia estat conscient de la importància d'Internet i les noves tecnologies» i que «hi havia volgut ser present des del primer moment». L'actual pàgina ha suposat retocar l'inicial per fer-la més útil i operativa i, sobretot, àgil, tant des del punt de vista de consulta com de la introducció d'informació.

Tot seguit, Antoni Colomer, col.laborador directe de l'AXMC, confessà haver-se sentit «sempre interessat per la personalitat i l'obra del compositor». Colomer va fer un recorregut pràctic per la pàgina web i comentà que l'espai web sempre fou l'epicentre dels actes del Centenari i una de les principals fites de la Comissió que l'organitza. «La seva modernització i actualització ha respost a tres fites: recollir la major i millor informació possible, sobretot pel que fa al catàleg i la bibliografia; actualitzar tot el que està succeint en relació amb el coneixement de la personalitat i l'obra de Xavier Montsalvatge, principalment en el moment actual del Centenari, i la interactivitat». Es tracta bàsicament d'un espai web de continguts. Pel que fa pròpiament al catàleg, Colomer comentà la seva complexitat per la personalitat mateixa del compositor, per la seva manca d'interès respecte d'algunes de les seves pròpies obres i per la vessant «recicladora» del material, també deguda al mateix autor. Remarcà, finalment, que «Montsalvatge és el compositor més enregistrat de la música catalana contemporània -grans discogràfiques han tingut molt interès en la seva obra-». Per això és «una de les veus musicals més potents del nostre país en l'àmbit internacional». El lloc web també inclou una àmplia galeria fotogràfica amb l'explicitació del context vital del músic (familiar, professional i social) i una documentació videogràfica que es té l'interès d'anar ampliant i que permet, entre altres qüestions, veure el compositor escoltant la seva pròpia música.

Per acabar, Mònica Pagès, periodista musical i responsable de molts dels continguts de la pàgina web, va comentar que «hi col•labora des dels seus inicis» i que del projecte la va motivar, sobretot, «el repte que suposa ordenar tota la informació per oferir-la el més contrastada possible i amb la màxima garantia científica». L'espai web montsalvatgecompositor.com és, en aquest sentit, «el testimoni de tota la recerca feta». Pagès va acabar reivindicant la feina de les persones que es dediquen a treballar la comunicació i la difusió de la música, tot contextualitzant-la per tal que esdevingui més coneguda i reconeguda.

L'acte va cloure amb una il•lustració musical de les obres Homenatge a Victòria dels Àngels, Tres divertimentos i Barcelona Blues, de Xavier Montsalvatge, interpretades pels joves pianistes Marc Perna i Andreu Gallén.

Els continguts de www.montsalvatgecompositor.com es presenten en set seccions principals: Obres, Biografia, Discografia, Bibliografia, Galeria (fotogràfica i audiovisual), Notícies i Contacte. Aquests apartats inclouen, si ho requereixen, una organització interna en submenús a fi de facilitar a l'usuari la consulta i la cerca d'informació.

Les tasques de recerca, revisió, selecció de materials fotogràfics, enregistraments audiovisuals i consultes bibliogràfiques específiques han estat exhaustives, tal com queda reflectit en la versió digital, ja conceptualitzada, estructurada i organitzada, de tota la documentació, la major part pertanyent a l'arxiu de la família Montsalvatge.

De molt fàcil navegabilitat, la pàgina web que aquest dia es presenta ja està disponible en català, castellà i anglès.

SGAE

tornar
© Montsalvatge 2011. Tots els drets reservats. - Crèdits