Català
Español
English
índex cronològic
Gènere:
editor
  
títol
Tres divertimentos
any composició
1941
temps

1. Deciso
2. Dolce
3. Vivo

editor
Peermusic Classical (Europa)
Peermusic Classical (EEUU)
durada
9'
estrena

1943 Rosa Sabater, piano. Palau de la Música Catalana. Barcelona.

Versión para dos pianos: 16-1-1984 Dúo Zanetti-Turina. "Lunes Musicales de RNE". Círculo de Bellas Artes, Madrid.

 

dades

1983 Versió per a dos pianos dedicada al Dúo Zanetti-Turina

cd-dvd
Xavier Montsalvatge. Piano integral
Alicia de Larrocha: Serenata Andaluza
Musique espagnole pour piano
Xavier Montsalvatge. La obra para piano
Música de Catalunya. Compositors i Intèrprets
Xavier Montsalvatge. Piano Music - Vol. I

Els Tres Divertimentos reflecteixen l'alegria d’una ànima saludable, no malmenada per la lluita materialista amb la vida: emanen la més franca alegria mediterrània, aquesta alegria superior i tan natural, que no té res d’infantil. És una música d’expressió directa, sense problemes i despresa del pes de la terra. Exhala melodia ondulant, bellesa sonora. Xavier Montsalvatge pot ser considerat el compositor més mediterrani de la música contemporània. Claror, amenitat i bellesa són els seus predicats.

 

Santiago Kastner

 

Aquelles havaneres d’“envelat”, aquells xotis, aquella música humil i ciutadana, la converteix Montsalvatge en belles impressions romàntiques, potser dominant en la primera un íntim sentit irònic, una suau nostàlgia en la segona i una paròdia de jota de “Festa major”, en la tercera. Tres impressions felicíssimes, la téènica pianística de les quals contribueix a donar-les caràcter original i expressiu.

 

Eduardo López Chávarri. Valencia

 

Els Tres Divertimentos van ser estrenats amb gran èxit per Rosa Sabater al Palau de la Música Catalana. Un deciso en forma de xotis i un vivo en forma de vals-jota enquadren el paisatge que gaudeix d’una major popularitat: el dolce en forma d’havanera. El 1983, Montsalvatge va realitzar una versió per a quatre mans, que també pot ser interpretada per dos pianos, que va ser estrenada al Círculo de Bellas Artes de Madrid el 16 de gener de 1984 per Miguel Zanetti i Fernando Turina. Així mateix, Narciso Yepes va adaptar per a guitarra la cèlebre havanera.

 

Lluís Trullén, 1999

2Cambra(Duo)_Tres_divertimentos.jpg

LA NOSTRA SELECCIÓ

Tres divertimentos. Dolce. Alicia de Larrocha

tornar
© Montsalvatge 2011. Tots els drets reservats. - Crèdits