Català
Español
English
índex cronològic
Gènere:
editor
  
títol
Hommage à Manolo Hugué. Cinco poemas de Manolo Hugué en forma de cantata (Orch)
any composició
1973
temps

Cinco poemas de Manolo Hugué en forma de cantata.
1. Emphase
2. Le couvent de Saint Daniel
3. L'olivier
4. Hier
5. À mon coeur

editor
Tritó
durada
16'
instrumentació

Soprano solista *3*3*32-4340-tmp+3-arp-cu

Reducció orquestral d'Albert Guinovart: Soprano *2*2*22-2200-tmp+2-arp-cu

estrena

18-3-1973 Victoria de los Ángeles, soprano. Orquesta Sinfónica de Radio y Televisión Española. Odón Alonso, director. Palacio de Congresos y Exposiciones de Madrid.

dades

Encàrrec de Radio Nacional de España per a commemorar els 50 anys de la mort de Felip Pedrell.

Existeix una versió per a soprano i piano.

cd-dvd
Homenatge a Montsalvatge

“Vaig conèixer i admirar sense límits la persona i l’obra de Manolo a les que em sento, en certa manera, vinculat. Quan em vaig decidir a posar música a cinc dels seus poemes en llengua francesa, he volgut prescindir de qualsevol plantejament que no fos el de composar una obra, que penso que hagués agradat a l’inoblidable Manolo, dedicada als seus versos; només cal llegir-los una vegada per a sentir-se fascinat –i en certs moments, corprès- per la bellesa clàssica i la tensió lírica de les seves estrofes. Encara que cap relació temàtica o formal existeix entre cadascun dels poemes, he volgut reunir-los donant a la composició una estructura de petita cantata per a soprano, amb l’orquestra com a element acompanyant o ambientador de les paraules, fins a formar un tot simfònico-vocal que discorre sense solució de continuïtat.” La bellesa i el lirisme del poeta van quedar convertits per Montsalvatge en música intensament expressiva, lliure de lligams que no siguin els que imposen la fidelitat al text o a la dramatúrgia orquestrada derivada del seu contingut.

 

Enrique Franco

 

Subratllen a la perfecció els bells textos francesos, amb un descriptivisme més atent a la profunditat del seu contingut emocional que a la pura paraula: només certs i molt comptats intervals trenquen de vegades el repòs cadencial endevinat en el total d’unes músiques cuidades amb detall, perfectament contrastades –encara que imperi un cert lirisme- i magníficament escrites.

 

Antonio Iglesias

tornar
© Montsalvatge 2011. Tots els drets reservats. - Crèdits