CatalÓ
Espa˝ol
English
Ýndex cronol˛gic
GŔnere:
editor
  
tÝtol
Cant Espiritual
any composiciˇ
1957
temps

Poema simfonicocoral o cantata per a cor mixt i orquestra.

editor
Tritˇ
durada
18'
instrumentaciˇ

Cor mixt *2*2*32-4330-tmp+2-pf-cu

estrena

9-4-1960 Orfeó Català. Orquestra Simfònica de Barcelona. Lluís Maria Millet, director. Palau de la Música Catalana, Barcelona.

dades

Premi Lluís Millet instituït per l'Orfeó Català pel 50è aniversari del Palau de la Música Catalana.

A partir del poema homònim de Joan Maragall.

cd-dvd
Xavier Montsalvatge /Cant Espiritual, Partita 1958, Desintegraciˇ Xacona de Bach

Quan encara estudiava al Conservatori de Barcelona, profundament impressionat pel poema de Joan Maragall, el vaig imaginar com un cant de gran patetisme, encegat per la seva lluminosa celsitud espiritual. Semblava demanar les veus d’un conjunt polifònic i la força d’una orquestra per a fer més patent la seva poderosa expressivitat. Musicalment, el Cant Espiritual està plantejat com un poema, en el que els efectes orquestrals glosen –de vegades precedeixen- la trama dels temes, a la qual les veus donen una estructura harmònica d’acord amb el sentit emocional del text.

 

Xavier Montsalvatge, 1994

 

El clima creat en la introducció pels dissenys cromàtics de la fusta sobre un baix del piano i la corda va creixent i accelerant-se per donar pas al cant que adopta el protagonisme, mentre la corda acompanya discretament el recitat propi de Maragall. Els diferents climes lírics del poeta són subratllats per tractaments individualitzats de cor i orquestra.

 

Xosé Aviñoa, 2002

3Orquestra_Veu_Cant_Espiritual.jpg

Cant espiritual
tornar
© Montsalvatge 2011. Tots els drets reservats. - CrŔdits