Català
Español
English
índex cronològic
Gènere:
editor
  
títol
Tres divertimentos (Versió 2 pianos)
any composició
1983
temps

1. Deciso
2. Dolce
3. Vivo

editor
Peermusic Classical (Europa)
durada
9'
instrumentació

2 pianos o piano a 4 mans.

estrena

16-1-1984 Dúo Zanetti y Turina. Lunes Musicales de RNE. Círculo de Bellas Artes de Madrid.

dades

Versió per a dos pianos de l'obra amb el mateix títol per a piano sol.

Dedicada al duo Zanetti y Turina.

cd-dvd
Els dos pianos al segle XX
Música española contemporánea para piano a cuatro manos

Els Divertiments reflecteixen la alegria d’una ànima saludable, no malmenada per la lluita materialista amb la vida: emanen la més franca alegria mediterrània, aquesta alegria superior i tan natural, que no té res d’infantil. És una música d’expressió directa; sense problemes i despresa del pes de la terra, exhala melodia ondulant, bellesa sonora. Xavier Montsalvatge pot ser considerat el compositor més mediterrani de la música contemporània. Claror, amenitat i bellesa són els seus predicats.


 
Santiago Kastner


 
Aquelles havaneres d’“envelat”, aquells xotis, aquella música humil i ciutadana, la converteix Montsalvatge en belles impressions romàntiques, potser dominant en la primera un íntim sentit irònic, una suau nostàlgia en la segona i una paròdia de jota de “Festa major”, en la tercera. Tres impressions felicíssimes, la tècnica pianística de les quals contribueix a donar-les caràcter original i expressiu.


 
Eduardo López Chávarri. Valencia


 
Els Divertiments van ser estrenats amb gran èxit per Rosa Sabater al Palau de la Música Catalana. Un deciso en forma de xotis i un vivo en forma de vals-jota enquadren el paisatge que gaudeix d’una major popularitat: el dolce en forma d’havanera. El 1983, Montsalvatge va realitzar una versió per a quatre mans, que també pot ser interpretada per dos pianos, que va ser estrenada al Círculo de Bellas Artes de Madrid el 16 de gener de 1984 per Miguel Zanetti i Fernando Turina. Així mateix, Narciso Yepes va adaptar per a guitarra la cèlebre havanera.

 

Lluís Trullén, 1999

2Cambra(Duo)_Tres_divertimentos.jpg

tornar
© Montsalvatge 2011. Tots els drets reservats. - Crèdits